Fındıkta böcek istilasına karşı 30 bin ‘samuray arısı’ üretiliyor
KARADENİZ’de musallat olduğu fındık bahçelerinin yapraklarını yiyerek köklerini kurutan ‘brown skunk’ adlı böcek için başlatılan biyolojik mücadelede Çin’den ithal edilen ‘samuray arıları’ laboratuvar ortamında çoğaltılıyor. suyu aldığı bitkilerdir. Haziran ayında bölgede kontrollü salınım süreci başlayacak 30 bini aşkın ‘samuray arısı’, larvalarını yiyecek istilacı böceğin yayılmasını durduracak. Ulusal Fındık Kurulu (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, invaziv tıbbın bölgede tarımda yıllık 5 milyar liralık kayba neden olduğunu belirtti.
Dünya fındık üretim ve pazarının büyük bir bölümünü elinde bulunduran ‘Türkiye’nin fındık ambarı’ Karadeniz Bölgesi’nde bitkilere musallat olan ‘kahverengi kokarca’ olarak adlandırılan böcek, fındık başta olmak üzere birçok bitki çeşidini tehdit ediyor. . Bölgeye Gürcistan’dan geldiği ve Türkiye’de yayılmasını hızlandırdığı belirlenen böcek, günde 30 kilometre yol kat ediyor. Barındığı fındık bahçelerindeki yaprakları yiyen ve emdiği bitkilerin köklerini kurutan ‘brown skunk’ adlı böcek için başlatılan biyolojik çabada etkin rol oynayacak Çin’den ithal edilen ‘samuray arıları’, Samsun’da bulunan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde laboratuvar ortamında çoğaltılmıştır. . Bölge illerinde haziran ayında belirlenen alanlarda kontrollü salınım sürecini başlatacak 30 bini aşkın ‘samuray arı’ ile Türkiye’de yıllık 5 milyar liralık kayba neden olduğu tespit edilen istilacı böceğin yok edilmesi amaçlanıyor. tarım. Anavatanı Çin olan ve ‘Japon arıları’ olarak da anılan ‘samuray arıları’nın, salındıkları bölgelerdeki larvaları yiyerek kokarcaların yayılmasını durdurması amaçlanıyor.
‘ARTILAN ARI ÜRETİMİNİ LABORATUVARDA SERBEST BIRAKACAĞIZ’ Çalışmalarla ilgili son aşamada bilgi veren Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. doğal düşman dediğimiz arıyı doğaya salıyoruz.Yeşil kokarca yumurtladığında laboratuvarda çoğalan bu arı türünü doğaya bırakacağız.Bu sayede zararlının yumurtalarını parazit haline getireceğiz. doğa ve haşere popülasyonunu kontrol altında tutun.” Sebahattin Arslantürk, “Kokarca bölgede fındık yetiştirilen alanlara önemli zararlar verdi. Bu sadece fındığa değil 35’e yakın sebze ve meyveye de zarar veren bir canlı. Geçen yıl ‘samuray arısı’, kahverengi kokarcanın parazitleyicisi ithal edildi üreme devam ediyor.Hedefimiz hem kahverengi hem de yeşil kokarcaların boyutunu küçülterek fındıktaki kaybı ortadan kaldırmak olacak.İnvaziv tıp tarımda yaklaşık 5 milyar liralık bir kayba konu oluyor. Bu önemli bir rakam” dedi.
Türkiye’de istilacı böceğin yayılımının devam ettiğini kaydeden Arslantürk, “Fındıkla ilgili tüm bölgelerde biyolojik çalışma yapılacak ama burada özellikle Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin yüklenecek çünkü bunlar en yaygın olduğu bölgeler ama son yıllarda Batı Karadeniz Bölgesinde de görülüyor.Haziran başı itibari ile 30 bin ‘samuray arısı’ tarlaya sürülecek.Umarım başarılı olur. Şu anda gözlem fiilen devam ediyor.Bir hareket varsa o harekete karşı farklı önlemler alınıyor.Dünyanın gidişatına bakarsanız ilerleyen dönemlerde biyolojik çaba çok değer kazandı.” insan sağlığı ve doğadaki değişime bağlı olarak. Bu açıdan bakıldığında çok isabetli bir karar olduğunu söyleyebiliriz” dedi.